Súčasné problémy s parkovaním na sídliskách siahajú do 70. rokov

22.05.2012 Púchov

Púchov 22. mája (TASR) – Parkovanie na slovenských sídliskách je momentálne väčším problémom ako parkovanie v centrách miest. Na dnešnom kolokviu Slovenskej parkovacej asociácie (SPA) v Púchove to povedal jej predseda Milan Taška.

"V centrách miest si mestskí poslanci vedeli poradiť s reguláciou statickej dopravy, dnes sa ten problém presunul na sídliská. Tie boli stavané v 70. rokoch, kedy štatisticky na desať obyvateľov pripadalo jedno vozidlo. Dnes podľa štatistiky pripadá 1,86 vozidla na štvorčlennú rodinu," povedal pre TASR Taška s tým, že v niektorých mestách Slovenska narástol počet vozidiel za posledných desať rokov až o 100 percent.

Ako dodal, ak ľudia investovali do svojich vozidiel, mali by sa tiež spolupodieľať na vytváraní parkovacích miest, prípadne sa pre zvýšený počet parkovacích miest vzdať aj časti zelene. "Komunikácie na sídliskách sú preplnené, ľudia nemajú kde parkovať, a preto treba vymyslieť systém ako majiteľov automobilov donútiť podieľať sa na riešení statickej dopravy. Každé mesto by malo mať spracovanú mestskú parkovaciu stratégiu na desať až 15 rokov dopredu. To plánovanie však u nás chýba a logicky potom chýba aj nejaké politické rozhodnutie, ktoré tam musí byť," zdôraznil Taška.

Pripomenul, že štvrté kolokvium Slovenskej parkovacej asociácie sa koná v Púchove i preto, že je to jedno z mála miest, kde sa primátor i poslanci rozhodli riešiť problematiku parkovania na sídliskách. "Nie je to jednoduché, pretože najväčším problémom v systéme je zmeniť myslenie ľudí," uzavrel Taška.

Slovenská parkovacia asociácia vznikla v roku 2005, združuje prevádzkovateľov parkovania v mestách, výrobcov parkovacích technológií a členmi sú i niektoré mestá. Je členom Európskej parkovacej asociácie a sídlo má v Žiline.
 

Vyberte región